Gjærdeig er veldig populært i de norske hjem og benyttes både til hverdags og til fest. Det er mye du kan lage med en enkelt gjærdeig, som deilige hveteboller, skolebrød, hvetestenger og mye mer. Noe av det aller mest populære er unektelig store og luftige skillingsboller. Boller med sukker og kanel kalles gjerne skillingsboller her på Vestlandet, men ellers i Norge går de også under navnet kanelsnurrer, kanelbolle og kanel i svingene. Dette bakverket er også veldig populært i vårt naboland, Sverige. Kanelbullen har til og med sin egen dag, nemlig 4. oktober. På svensk folkemunne kalles også krøllalfa, @, gjerne for kanelbulle og når man ser formen er det lett å forstå hvorfor! Eller hva mener du?

Dersom du også har lyst på den himmelske duften av ferske skillingsboller hjemme hos deg, finner du oppskriften vår her. Vi kan for øvrig fortelle deg at navnet skillingsbolle, skyldes den enkle årsak at de for veldig mange år siden kostet en skilling.

Ingredienser

  • 125 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 125 g sukker
  • 800-900 g hvetemel

Fyll: Smeltet smør, sukker, kanel og perlesukker

Fremgangsmåte

Når du skal lage en deilig gjærdeig må du ha litt tålmodighet, slik at deigen hever seg og blir både stor og luftig. Det første du gjør er å smelte smøret. Ha deretter i melken og sjekk at blandingen blir fingervarm, 37 grader, før du har i gjæren og rører den ut i væsken. Deretter tilsetter du sukker og mel. Elt deigen godt, bruk gjerne en kjøkkenmaskin om du har.

Nå er det tid for tålmodighet. Du skal nemlig la deigen heve på et lunt sted i rundt 40 minutter. La den gjerne heve under plast så gjæren får ekstra gode vilkår.

Når deigen er ferdig hevet kjevler du den ut til et rektangel, cirka 35 x 60 cm. Pensle smeltet smør ut over hele deigen, bortsett fra en tynn stripe på den ene langsiden. Denne skal du pensle med kaldt vann. Dryss over kanel og sukker og rull leiven sammen. Skjær rullen i skiver som er cirka 2 cm tykke. Legg dem på en stekeplate, som du har kledd med bakepapir og la snittsiden vende ned.

Så er det på tide med mer tålmodighet. Bollene skal nemlig også heves. Legg over et klede, slik at det blir lunt for dem, og hev dem til dobbel størrelse. Dette tar rundt 30 minutter.

Før steking pensler du med vann og strør over med perlesukker. Stek bollene midt i ovnen på 220 grader i cirka 10-12 minutter. Avkjøles på rist og nytes!

Ekstra tips

Vil du ha ekstra store skillingsboller kan du kjevle deigen ut til et rektangel og rulle den sammen fra kortsiden. I stedet for smeltet smør kan du smøre mykt smør på deigen før du strør med sukker og kanel. Du må heller ikke strø med perlesukker om du ikke har dette i hus, du kan nemlig også bruke vanlig sukker eller lå være å strø på noe i det hele tatt. Mange elsker nemlig å ha melisglasur på skillingsbollene før de skal spises!