Verdens beste, som egentlig heter Kvæfjordkake, ble i 2002 kåret til Norges nasjonalkake av lytterne til Nitimen. Med i konkurransen var også norske favoritter som sjokoladekake, marsipankake, kransekake og gulrotkake, men det var altså Kvæfjordkaken som stakk av med seieren.

Denne Norgesfavoritten har en morsom opprinnelse. På 1930-tallet drev Hulda Ottestad fra Kvæfjord en kafe i Harstad sammen med søsteren sin. I den forbindelse kjøpte hun to oppskrifter, den ene var kongekaken som ble opprinnelsen til verdens beste. Kvæfjordkaka er så berømt at den har egen venneforening – Kvæfjordkakas venner – og eget serveringsfat laget av Porsgrunn porselen.

Kongekaka eksisterer den dag i dag. I flere land er denne obligatorisk på trettende dag jul. I Frankrike lages den med smørdeig og fyll av mandelkrem. Den sørlige delen har sin egen variant med søt briochedeig og kandisert frukt. Kaken er også vanlig i spansktalende land samt Portugal og Hellas, men her er den som regel formet som en krans og er pyntet med kandisert frukt. Enkelte varianter har også små gjemte figurer inne i kaken.

Her kommer dog oppskriften på den norske varianten, som uten tvil er en populær kake uansett tid på året. Den forsvinner fort, så her er det lite håp om å rester igjen å kose seg med når gjestene har gått.

Ingredienser

Kakebunn:

 • 100 g smør
 • 100 g sukker
 • 4 eggeplommer
 • 100 g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 2 ts vaniljesukker
 • 4 ss melk

Marengs:

 • 4 eggehviter
 • 175 g sukker
 • 75 g mandelflarn

Fyll:

 • 5 dl ferdig vaniljekrem
 • 3 dl kremfløte

Fremgangsmåte:

Det første du gjør er selvfølgelig å lage bunnen. Du starter med å piske smør og sukker til en smørkrem. Deretter pisker du inn en og en eggeplomme. Sikt inn det tørre og ha i melken. Smør deigen tynt utover bunnen i en langpanne kledd med bakepapir. Langpannen skal ha en størrelse på rundt 30×40 cm.

Det neste du gjør er å piske eggehvitene til de er stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til massen har blitt stiv marengs. Fordel dette jevnt over deigen som allerede ligger i langpannen og strø mandelflarn over det hele.

Nå er det tid for steking. Kaken skal stekes midt i ovnen ved 175 grader i cirka 25 minutter. Ikke ta kaken ut av formen før den er helt avkjølt. Hvelv kaken ut, fjern bakepapiret og snu kaken tilbake slik at marengsen er opp. Del kaken i to deler, slik at du altså har to halve deler.

Nå skal du lage fyll. Pisk kremfløten til krem og bland denne forsiktig sammen med vaniljekremen. Legg den ene kakedelen på et fat – marengsen skal vende opp – fordel vaniljefyllet og legg på den andre kakedelen.

Ekstra tips

Når du skal lage fyllet må du være veldig forsiktig når du blander sammen krem og vaniljekrem. Bruk en slikkepott og rør det hele så vidt sammen. Rører du for mye, vil fyllet bli tyntflytende. Du kan også ta en annen variant og la være å blande kremen og vaniljekremen, da legger du først på vaniljekremen og så legger du den piskede kremen oppå.
Du kan også lage Verdens beste som en rund kake, dersom det er ønsket.