Suksesskake, eller suksessterte som den også kalles, er en svært populær kake til festlige lag året rundt. Takket være den gule fargen (enkelte steder i Trøndelag går den faktisk under det beskrivende navnet gulkake) er den ekstra populær rundt påske. Visste du forresten at en av de første oppskriftene på denne kaken er fra 1956 og da ble den kalt Oscar II.s kake? Det kan hende at dette var kakefavoritten også i kongelige kretser!

Det finnes ganske mange utgaver av denne kaken, selv om hovedingrediensene mer eller mindre er de samme hele veien. Vår oppskrift er en vi har brukt i mange år og den slår aldri feil. Selv unger elsker suksesskake, men siden den er så mektig kan det ofte være lurt å lage den i en langpanne, slik at du kan skjære opp små ruter. Da slipper du at barn og voksne tar store kakestykker, som så blir liggende halvspiste igjen på tallerkenen. Nå bruker ikke dette å være et problem med denne kaken – at den ikke blir spist opp – men det kan uansett være noe å tenke på!

Ingredienser:

Nøttebunn:

  • 4 stk. eggehviter
  • 150 g melis
  • 150 g mandler eller hasselnøtter

Krem:

  • 4 stk. eggeplommer
  • 1 dl kremfløte
  • 125 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 150 g smør (gjerne meierismør)
  • 50 g kokesjokolade (kan om ønskelig sløyfes)

Fremgangsmåte:

Det første du må lage er selvfølgelig nøttebunnen. For å gjøre dette maler du mandlene eller hasselnøttene, deretter blander du inn melisen. Pisk eggehvitene stive og bland dette forsiktig med det andre. Ha røren i en smurt form, 24 cm i diameter, og stek ved 160 grader i cirka 30 minutter. Avkjøl.

Nå kan du lage kremen. Rør sammen eggeplommer, kremfløte, sukker og vaniljesukker. Varm så det hele opp over svak varme til kremen tykner. Deretter skal blandingen avkjøles før du rører inn mykt smør. Når alt er blandet skal du sette kremen kaldt til den stivner.

Da er tiden kommet for å sette kaken sammen. Plasser bunnen på et kakefat. Bre kremen over og form topper i kremen som pynt. Du kan også bruke en gaffel for å lage et ekstra fint mønster.

Som ekstra pynt kan du smelte sjokoladen. Deretter heller du den ut på et plastark eller lignende, bre den utover og la den stivne – gjerne i fryseren. Brekk sjokoladen i biter og pynt kaken med dem.

Ekstra tips

Denne kaken kan også lages i langpanne og, om du synes at den blir for lav, kan du både lage den i mindre form slik at bunnen blir høyere eller du kan lage den med bunn – krem – bunn – krem. Kaken er også velegnet å fryse, også med kremen på.

Orker du ikke smelte sjokolade etc. for å bruke som pynt, kan du kjøpe ferdig sjokoladepynt av ulik slag. Du kan også kutte ut sjokoladen og pynte med mandelflak og / eller krokan. Hvordan du pynter er opp til deg, men kaken er i seg selv veldig mektig så overdreven pynting bør unngås.